Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 1965 yılında inşasına başlandı ve 10 yıl süren inşaat sürecinin ardından tamamlandı. Türkiye’nin sanayi tesislerine enerji sağlamak amacıyla inşa edilen baraj, o dönemde Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santraliydi. Kurulu gücü 1330 megavat, yıllık enerji üretim kapasitesi ise 6,6 milyar kilovatsaat idi.
1982 yılında tam kapasite çalışmaya başlayan baraj, Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 31’ini tek başına karşılıyordu. Bugüne kadar toplamda 283 milyar kilovatsaat elektrik üreten Keban Barajı, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladı.
Baraj, Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali (GES) projesine de ev sahipliği yapıyor. Kuzova Yüzer GES AR-GE Projesi kapsamında, Keban Barajı gölünde yaklaşık 1 megavat kurulu güce sahip bir yüzer GES kuruldu. Bu proje sayesinde hidroelektrik enerjiye ek olarak güneş enerjisi üretimi de yapılıyor.
Keban Barajı Gölü’nde ayrıca 2024 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan ve yıllık 5 milyon 418 bin kilovatsaat elektrik üretmesi planlanan başka bir yüzer GES projesi var.