Çin, hisse senedi açığa satışını sınırlandıran bir kural uyguladıktan sonra Çin hisse senetleri değer kazandı, Asya’da teknoloji şirketleri ise endeksleri yukarı taşıdı. Çin’deki önlemlerin ardından CSI 300 endeksi %1, Hong Kong Hang Seng endeksi ise %1,5 yükseldi.
Çip üreticisi Tayvanlı TSMC’nin hisse senedi fiyatı, 2022’den bu yana en hızlı çeyreklik satış artışını kaydederek rekor seviyeye ulaştı. ABD’de S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri Çarşamba günü %1’den fazla arttı. MSCI Dünya endeksi de rekor seviyesine yükseldi.
Amerikan hisse vadelileri sabah saatlerinde değişkenlik gösterdi. Fed yorumlarının ardından dolar, gelişmiş ülke para birimlerine karşı hafifçe geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi %0,1 düşerken tahvil getirileri haftalık bazda önemli bir değişkenlik göstermedi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,292 seviyesine ulaştı.
Kritik Veri
ABD çekirdek tüketici fiyatlarının üst üste ikinci kez geçen yıla göre en düşük oranda artacağı tahmin ediliyor. Bu durum, Eylül ayında Fed faiz indirimi senaryosunu güçlendirebilir. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, gıda ve enerji dışı Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) Haziran ayında Mayıs ayındaki gibi %0,2 aylık artış bekliyor.
Benzin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle genel TÜFE’de ise sadece %0,1 aylık artış öngörülüyor. Bloomberg Economics ekonomistlerine göre, Fed Başkanı Jerome Powell’ın “cesaret verici” nitelemesine paralel olarak Haziran enflasyon verileri “olumlu” gelebilir. Anna Wong ve Stuart Paul’un da aralarında bulunduğu ekonomistler, “Bu veri, Fed’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlamasına zemin hazırlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Son 12 ayda 11 kez fiyat düşüşü yaşanan ikinci el araçlar, çekirdek enflasyonun önemli bileşenlerinden biri. Bu alanda fiyat düşüşü beklentisi, düşük enflasyon tahminlerini destekliyor. Yılın başlarında enflasyonda önemli bir rol oynayan kira fiyatları da ivmesini kaybediyor.