Rekabet Kurulu yılın ilk yarısında yaklaşık 4,1 milyar lira ceza kesti

Rekabet Kurulu yılın ilk yarısında yaklaşık 4,1 milyar lira ceza kesti
Yayınlama: 18.07.2024
4
A+
A-

Kurum, 2023 yılı performansını 2024’te de artışa geçirdi. Kurul, geçen yıl toplam 447 karar aldı.

Bu yılın ilk yarısında 96 rekabet ihlali, 143 birleşme-devralma kararı alarak toplamda 283 karar verilmiştir. Bu durum, geçen yıla oranla ortalama %25 artışa tekabül ediyor.

Rekabet ihlali kararlarının 90’ı, teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalara yönelikken; 4’ü, hakim durumun kötüye kullanılmasına; 2’si ise her iki ihlal türüne yönelikti.

Rekabet Kurumu, hızlı ve etkin soruşturmalar için uzlaşma ve taahhüt mekanizmalarını mevzuata dahil etti. Uzlaşma ve taahhütler konusunda ikincil mevzuat da geliştirildi.

İlk yarıda, 66 soruşturmada uzlaşma, 11’inde taahhüt kararı alındı ve soruşturmaların çoğu hızlıca sonuçlandırıldı.

Bazı ihlaller, toplumsal refahı en üst düzeye çıkarma, ihlalin kapsamı ve ağırlığı gibi faktörler göz önünde bulundurularak, klasik usulde soruşturuldu.

Rekabet zararları için 2,5 milyar lirayı aşan idari para cezası uygulandı. BT ve eğitim sektöründe şirketlerin ücretleri sınırlamalarına ilişkin soruşturmalar cezalandırıldı. Ferrero hakkındaki soruşturma, fındık üreticilerine referans fiyatının altındaki fiyatlardan ürün almama taahhüdü gibi taahhütlerle sonlandırıldı.

Tedbirler, bozulan piyasalarda rekabetin yeniden sağlanması için alındı. Caydırıcılık ve soruşturmaların güvenliği için, Rekabetin Korunması Kanunu’nda usule ilişkin yaptırımlar da öngörülüyor.

Kuruma yanlış bilgi verme, yerinde inceleme engelleme veya zorlaştırma gibi durumlar da idari para cezasına tabi.

2024 yılının ilk yarısında, usule ilişkin uygulanan para cezaları 1,5 milyar lirayı aştı. Google ve Meta, soruşturma tedbirlerine uymamaktan sırasıyla 482 milyon lira ve 551 milyon lira para cezasına çarptırıldı.

Esas ve usulden verilen cezaların toplamı 4,15 milyar lirayı buldu.

Birleşme-devralma işlemlerine izin verilmezse cezai yaptırım uygulanıyor. Şüphe duyulmayan 140 işlem, süreci aksatmadan onaylandı. Rekabet sınırlayıcı olduğu düşünülen 3 işlem, şartlar eklenerek “koşullu” izin aldı.

Gıda, kimya ve otomotiv sektörlerinde soruşturmalar yoğunlaşırken; devam eden soruşturmalar, gıda, eğitim, inşaat, enerji, bilişim ve platform hizmetlerine odaklanıyor. Gıda, sağlık ve dijital pazarlarda yoğun çalışmalar sürüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.