Domuz gribi geri döndü

Domuz gribi geri döndü
Yayınlama: 27.01.2025
5
A+
A-

Soğuk Havalarla Birlikte Üst Solunum Yolu Hastalıkları Yaygınlaştı

Sonbaharın gelmesiyle birlikte üst solunum yolu hastalıkları daha sık görülmeye başladı. Özellikle grip vakalarında da artış gözlemleniyor. Bu hastalıklara karşı önlem alınması gerektiğini belirten TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, önemli bilgiler paylaştı.

Grip, Domuz Gribi, Kovid-19 ve Diğer Solunum Yolu Virüslerinin Belirtileri Benzer

Grip, domuz gribi, Kovid-19 ve diğer solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu nedenle, doğru teşhis ve tedavi için dikkatli olmak büyük önem taşıyor. Grip benzeri şikayetleri olan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarının, virüslerin yayılmasını engellemek ve doğru tedavi almak açısından oldukça önemli.

Koruyucu Önlemler Virüslerin Yayılmasını Azaltır

Bağışıklığı güçlendirmek, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak, bulunduğunuz ortamı havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak, virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olur.

Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir

Sonbahardan bu yana üst solunum yolu hastalıkları yaygınlaştı. Aile hekimlerine başvuran hastalardan alınan örneklerde en çok influenza A (H1N1) yani domuz gribi görülüyor. Rhinovirus (soğuk algınlığının başlıca nedeni), insan koronavirüsleri, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) gibi virüsler de sıklıkla tespit ediliyor. Hastalığın şiddeti, virüsün türüne göre değişebiliyor ve her soğuk algınlığı grip olmuyor.

Grip

Grip, influenza virüslerinden kaynaklanan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Virüs, öksürük ve hapşırıkla havaya karışan damlacıklarla bulaşır. Ayrıca, damlacıkların bulaştığı yüzeylere temas eden ellerin ağız, burun veya göze sürülmesiyle de geçebilir.

Domuz Gribi

Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. 2009 yılında Meksika’da ortaya çıkarak küresel bir salgına yol açmıştır. Domuz gribi, klasik grip belirtilerine benzer şekilde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi semptomlara yol açar. Aşı ve antiviral tedaviyle korunma ve tedavi sağlanabilir.

Soğuk Algınlığı (Nezle)

Soğuk algınlığı, üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyondur. En yaygın nedeni rinovirüslerdir. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma, hafif baş ağrısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle hafif seyreder ve 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Antibiyotikler nezlenin tedavisinde etkili değildir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.