Salmonella hangi gıdalardan bulaşır?

Salmonella hangi gıdalardan bulaşır?
Yayınlama: 29.01.2025
14
A+
A-

Salmonella Hakkında Bilgiler

Salmonella, insan ve hayvan bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Genellikle gıda kaynaklı ishal ve tifo hastalığına neden olurlar. Tifoya yol açan türler yalnızca insanlarda bulunur ve enfekte kişilerin veya taşıyıcıların dışkılarıyla yayılır. Gıda kaynaklı ishale neden olan türler ise doğada yaygın olarak bulunur ve insan veya hayvan dışkısıyla kirlenmiş gıdalar yoluyla salgınlara neden olabilir.

Salmonella Nasıl Bulaşır?

Salmonella bakterileri çoğunlukla kirlenmiş yiyecek veya su tüketimi yoluyla vücudumuza girer. Çiğ veya az pişmiş veya pişirildikten sonra kirlenmiş çok çeşitli gıda ürünleri, insanda enfeksiyona yol açabilir. İnsandan insana bulaşma insan dışkısıyla kirlenmiş gıdaların tüketilmesi veya dışkıyla kirlenmiş objelere temas sonrası ellerin yıkanmadan ağıza götürülmesiyle mümkündür. Daha nadiren, hasta veya sağlıklı taşıyıcı olan evcil hayvanlara (kedi, köpek, kaplumbağa, sürüngenler ve kuşlar) temasla da enfeksiyon gelişebilir.

En Riskli Gıdalar

Salmonella insanlara genellikle hayvansal kaynaklı kirlenmiş gıdaların tüketilmesiyle bulaşır. Yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları ve süt en riskli gıdalardır. Bunun yanında iyi yıkanmamış, pişirilmemiş yumurta, tavuk eti ve pastörize edilmemiş sütlerden elde edilen ürünler de risklidir. Kan dolaşımına yayılarak ölümcül olabilir.

Salmonella Enfeksiyonunun Belirtileri

Salmonella bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonlar genellikle ani başlayan ateş, karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve bazen kusma ile karakterizedir. Hastalık semptomları, bakterinin ağızdan alınmasından 6-72 saat sonra (genellikle 12-36 saat) meydana gelir ve hastalık 2-7 gün sürer.

Nasıl Korunabiliriz?

Salmonella enfeksiyonuna karşı en iyi koruma, yiyeceklerin, özellikle etin, en az 65°C’de 5 ila 6 dakika boyunca düzgün bir şekilde pişirilmesidir. Çiğ süt ve çiğ süt içeren ürünlerden kaçınılmalı, sadece pastörize veya kaynatılmış süt içilmelidir. Yumurtalar ve çiğ yumurta içeren tüm yiyecekler (mayonez, kremalar, kekler, tatlılar, vb.) buzdolabında muhafaza edilmeli ve hazırlandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Suyun güvenliğinden şüphe ediliyorsa, su kaynatılarak içilmelidir. Eller, özellikle evcil hayvanlarla veya çiftlik hayvanlarıyla temas ettikten sonra veya tuvalete gittikten sonra sabunla iyice yıkanmalıdır.

Evde Alınabilecek Önlemler

Yemek hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi yıkayın. Yemek hazırlama ve yemek yeme yüzeylerini (tezgah, masa), kapkacaklarını kullanmadan önce ve sonra yıkayın. Çiğ etler için sebzelerden ayrı bir kesme tahtası kullanın. Çiğ etlere ve paketlerine dokunduktan sonra ellerinizi sabunlu sıcak suyla yıkayın. Çiğ et, kümes hayvanı, deniz ürünleri veya yumurta ile yemek hazırlarken başka hiçbir gıdaya dokunmayın.

Dışarıda Alınabilecek Önlemler

Her yemekten önce ellerinizi yıkayın. Açıkta satılan yiyecekleri tüketmeyin. Yetkili mercilerden sertifikası olan yerlerde yemek yemeye dikkat edin. Bir restoran size az pişmiş et, kümes hayvanı, deniz ürünleri veya yumurta servis ederse, yenmesi güvenli olana kadar pişirilmesi için geri gönderin.

Pazardan Alışveriş Yaparken Alınabilecek Önlemler

Çiğ et ve peynir gibi bozulabilir ürünleri soğutucuda muhafaza eden satıcılardan almayı tercih edin. Bu tür bozulabilir ürünleri de en son satın alın. Tamamen açıkta olan süt ve süt ürünlerini kesinlikle almayın. Pastörize edilmiş, uygun şekilde şişelenmiş ve üzerinde son kullanma tarihi yazılı ürünleri tercih edin. Üzeri kirli, bayat, kırık veya çatlak yumurtaları almayın. Sebze ve meyvelerin de çürük veya hasarlı olmamasına dikkat edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.