Almanya’nın ihracatı 2024’te de geriledi

Almanya’nın ihracatı 2024’te de geriledi
Yayınlama: 07.02.2025
7
A+
A-

Almanya’nın Aralık Dışı Ticaret Verileri Açıklandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Aralık 2024 ve 2024 yılına ilişkin dış ticaret verilerini paylaştı.

İhracat Artışı

Aralık 2024’te mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, bir önceki aya kıyasla %2,9 artarak 131,7 milyar avroya ulaştı. Piyasa beklentileri, ihracatın aralıkta aylık %0,6 gerileyeceği yönündeydi.

İthalat da Yükselişte

Aralık ayında ithalat %2,1 artışla 111,1 milyar avroya çıktı.

Dış Ticaret Fazlası

Almanya’nın mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 20,7 milyar avro olarak gerçekleşti. Aralık 2023’te bu fazla 21,1 milyar avro olarak kaydedilmişti.

AB Ülkeleriyle Ticaret

Aralık ayında ihracatın 72,4 milyar avroluk kısmı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 57 milyar avroluk bölümü de AB ülkelerinden gerçekleştirildi.

Amerika Birleşik Devletleri’ne İhracat Düşüşü

Kasım 2024’e kıyasla %3,5 düşüşle 13,5 milyar avroya gerilemesine rağmen, en çok ihracat yine Amerika Birleşik Devletleri’ne yapıldı.

Türkiye ile Ticaret

Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 azalarak 2 milyar 68 milyon avroya düşerken, Türkiye’den ithalat %4,2 artışla 1 milyar 798 milyon avroya ulaştı.

2024 Yılı Verileri

Almanya’nın 2024 yılı ihracatı, Çin’den gelen talebin düşmesinin etkisiyle geçen yıla göre geriledi. Ülkenin mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı 1 trilyon 559,7 milyar avro, ithalatı 1 trilyon 318,5 avro oldu.

Dış Ticaret Fazlası Yükselişte

Almanya’nın 2024 yılı mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 241,2 milyar avro olarak gerçekleşti.

Çin’in Etkisi

Almanya’nın diğer büyük Avrupa ekonomilerine kıyasla Çin’e daha fazla bağımlı olması dikkat çekiyor. Çin’in Almanya’dan satın aldığı malları giderek daha fazla üretebilmesi, Alman ekonomisinin büyümesini zorlaştırıyor.

Çin ile Ticari İlişkilerin Tartışılması

Alman kamuoyu, 2022’de Rusya’ya olan enerji bağımlılığının enerji kriziyle sonuçlanmasının ardından, Çin’e olan ekonomik bağımlılığı da tartışma konusu yapıyor.

Çin’den İthalat Bağımlılığı

Elektrikli otomobiller için önemi giderek artan lityum bataryalar ve nadir toprak elementler gibi ham maddelerde Almanya’nın Çin’e “güçlü bir ithalat bağımlılığı” yaşaması da tartışma konularından.

Çin’in Almanya İçin Önemi

Çin, başta Alman otomobil üreticileri olmak üzere Alman şirketleri için hem satış hem de büyüme açısından büyük önem taşıyor. Alman şirketleri, küresel pazar için Çin’deki en son teknolojileri geliştirip test ediyorlar.

Çin’deki Ekonomik Durumun Etkisi

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin’de borç seviyesi ekonominin istikrarına ilişkin korkuları körüklerken, herhangi bir krizin Alman mallarına olan talebi düşürmesi de bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.