Ramazan öncesi et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere yakın takip

Ramazan öncesi et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere yakın takip
Yayınlama: 19.02.2025
2
A+
A-

Piyasa Müdahaleleri ESK ve Bakanlık Politikalarıyla Uyumlu

Enerji ve Su Kaynakları Genel Müdürü Mustafa Kayhan, piyasa müdahalelerinin bakanlık politikalarıyla uyumlu olduğunu belirtti. “Piyasanın tüm dinamiklerini göz önünde bulundurarak, üreticinin maliyetlerini koruyarak, tüketici alım gücünü dikkate alarak, piyasada makul fiyatların hakim olmasını hedefleyen önlemler alıyoruz.”

Kayhan, et sektörünün zaman zaman sıkıntılar yaşandığını kabul ederek, “İki yıldır aldığımız önlemlerle sektörde piyasa istikrarını sağlamaya çalıştık. Ancak kırmızı et, alakasız tarafların da dahil olduğu, sürekli gündemde olan bir sektör. Geçtiğimiz haftaki fiyat dalgalanmalarının nedenini incelediğimizde, konuyla ilgili olmayan kişilerin piyasaya beklentiler yüklediğini gördük.”

“Üreticiler bu beklentiler doğrultusunda hayvanlarını kestirmeyince arz kısıldı. Ancak talep tarafı beklemedi. Bu da dönemsel, anormal fiyat artışlarına yol açtı. Bu hareketlerin çoğu da spekülatif.”

Şu An Arz Sıkıntısı Yok

Kayhan, arz açığını tespit ederek gerekli alımları yaptıklarını ifade ederek, “Ramazan öncesi piyasaya hem kasaplık hem karkas tedariki yaptık. Şu anda piyasada arz sıkıntısı yok. Fiyat dengesizliği tamamen spekülatif.”

Haksız kazançlara karşı olduklarını vurgulayan Kayhan, rekabeti bozan yapılara müsamaha göstermeyeceklerini belirtti. Canlı hayvan ithalatının ESK’ya verildiğini hatırlatan Kayhan, bunu başarıyla yürüttüklerini kaydetti. İthalatın tercih değil, mevcut piyasa koşullarında zorunluluk olduğunu belirten Kayhan, ESK’nın piyasaya müdahale etmek için her türlü yetkiye sahip olduğunu ve özellikle yetiştiricileri gözettiklerini vurguladı.

Kırmızı Et Yeterlilik Oranı %95,2

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, hayvancılıkta temel hedeflerinin su kaynaklarını korumak, hayvan refahını sağlamak, verimliliği artırmak ve genç üreticileri teşvik etmek olduğunu belirtti.

“Kırmızı et sektörü, sadece gıda üretimi değil, aynı zamanda kırsal kalkınma, istihdam ve ekonomi için de kritik öneme sahip. Ülkemiz, kendi ihtiyacını karşılamak ve uluslararası pazarda rekabet etmek için hayvansal üretime büyük önem veriyor.”

Kırmızı et üretiminin arttığını vurgulayan Çelik, “2002’de 778 bin ton olan üretimimiz, 2023’te %206 artarak 2 milyon 384 bin tona ulaştı. Bugün itibariyle kırmızı et yeterlilik oranımız %95,2. Önümüzdeki yıllarda bunu %100’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

Piyasa spekülasyonlarını takip ettiklerini vurgulayan Çelik, “Spekülasyonları önlemek için, piyasadaki fiyat hareketlerini yakından izliyoruz. Spekülatif faaliyetlere karşı ilgili kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Ayrıca, yeni destekleme modelimizle üretimi verimli, sürdürülebilir ve kayıtlı hale getirerek, piyasa istikrarını sağlamayı hedefliyoruz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.