Bir zamanlar sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz düşüncelerle teknoloji kontrolü, artık gerçeğe çok yaklaştı. Yapay zekanın inanılmaz gelişimi sayesinde, insan beynini doğrudan bilgisayarlara bağlama fikri bilimsel olarak somut adımlar atıyor.
Düşünceleri yazıya dönüştüren sistemler, genellikle beyin implantları veya fMRI gibi invaziv yöntemler gerektiriyordu. Ancak Sydney Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ameliyat olmadan bunu başardı.
Geliştirilen şapka benzeri cihaz, kullanıcının beyin dalgalarını takip ederek, bu sinyalleri yazılı metne dönüştürüyor. İki yapay zeka modeli kullanıyor: Birincisi, derin öğrenme algoritmalarıyla beyin sinyallerini kelimelere çeviriyor. İkincisi ise, büyük bir dil modeli olarak, kelimelerin doğruluğunu sağlıyor ve hataları düzeltiyor. Sistem şu anda yaklaşık yüzde 75 doğrulukta çalışıyor, hedef ise yüzde 90.
Bu teknoloji, daha önce sadece beyin implantlarıyla mümkünken, şimdi invaziv bir müdahale gerektirmeden çalışıyor. Bu da onu çok daha erişilebilir ve kullanışlı kılıyor.
2023’te felçli bir hastanın, beyin-bilgisayar arayüzü ve yapay zekâ destekli bir ses üreticisiyle iletişim kurabilmesi dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıl ise Elon Musk’ın Neuralink projesi kapsamında ilk kez bir insanın kafatasına beyin çipi yerleştirildi.
Bu tür teknolojilerin, özellikle felçli hastaların yaşam kalitesini artırmada büyük önemi var. NSW Üniversitesi Biyoelektronik Bölümü’nden Mohit Shivdasani’nin de belirttiği gibi, bilim insanları öncelikle tıbbi bir durumu analiz ediyor ve ardından etkilenen işlevleri geri kazandırmak için teknolojiyi kullanıyor. Shivdasani, geleceğin sınırsız olduğunu vurguluyor.