Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet”

Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet”
Yayınlama: 22.07.2025
0
A+
A-

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, yeni düzenlemenin hekimleri desteklemekten çok iş yüklerini artırdığını söyledi. Sahadaki uzman sayısını artırmak yerine hekimleri sömürdüğünü belirtti. Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitiminde çalışanların ücret ve izin kaybı yaşadığını, hem eğitim alanların hem de vekaleten çalışanların hak kayıplarına uğradığını vurguladı.

Mehlepçi, sözleşmeli uzmanlık yapanlara vekaletsiz izin hakkı tanınmasını, görevlendirmelerde tam ücretlendirme yapılmasını, sözleşmeli uzmanlık eğitimine gideceklerden rotasyon sırasında kesinti yapılmamasını ve iller arası rotasyona gidenlerin özlük haklarının desteklenmesini istedi.

Yasa değişikliğinin amacının sahada uzman sayısını artırmak olduğunu belirten Mehlepçi, bunun için uzmanlık eğitimi öncesinde değil, sonrasında 5 yıl Aile Hekimliğinde çalışmayı teşvik edici uygulamalar geliştirilmesi gerektiğini savundu. ASM’de çalışan Aile Hekimi uzmanlarının hakediş ve özlük haklarında iyileştirme yapılması gerektiğini, aksi takdirde hastanelerde daha yüksek ücret alan uzman hekimlere geçişlerin devam edeceğini ve bu durumun sahadaki uzman sayısını artırma hedefini sekteye uğratacağını ifade etti.

Uzmanlık eğitiminin Aile Hekimliği kısmında sözleşmeli çalışanların yeterli eğitici desteği alamadığını belirten Mehlepçi, haftalık Anabilim dallarındaki eğitimler yerine, 3-6 aylık aile hekimliği rotasyonları ile 4 yıl içinde tamamlanacak bir uzmanlık eğitimi düzenlenmesi gerektiğini önerdi. Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinde yeterli eğitici desteğinin sağlanması gerektiğini de ekledi.

Son olarak, uzmanlık eğitimi süre ve içeriğinin yönetmeliklerle değil, Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) kararlarıyla belirlenmesi ve bu yönetmelik için uzmanlık derneklerinin ve TUK’un görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.