Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkmıştı, beyin hasarını da durduruyor

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkmıştı, beyin hasarını da durduruyor
Yayınlama: 02.02.2025
1
A+
A-

Araştırmacılar, mentol solumanın beyindeki iltihaplanmayı düzenleyen IL-1β proteininde azalmaya yol açtığını keşfetti. Bu protein, vücudun bağışıklık tepkisini düzenler, ancak kontrolsüz hale geldiğinde zarar verebilir. Alzheimer’da artan iltihaplanma, hastalığın ilerlemesine katkıda bulunur.

Nisan 2023’te yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar belirli kokuların Alzheimer tedavisinde kullanılabileceğini öne sürdüler. “Hangi kokuların hangi beyin ve bağışıklık sistemi tepkilerini tetiklediğini belirleyebilirsek, bu bilgiyi sağlık alanında değerlendirebiliriz” dediler.

İspanya’daki Uygulamalı Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nden immünolog Juan José Lasarte, “Olfaktör sistemin bağışıklık ve merkezi sinir sistemi üzerindeki rolüne odaklandık. Hayvan modellerinde mentolün bağışıklık sistemini uyaran bir koku olduğunu doğruladık” dedi.

Ancak Lasarte’ye göre çalışmanın en ilgi çekici bulgusu, altı ay boyunca kısa süreli mentol soluma seanslarına tabi tutulan Alzheimer’lı farelerin bilişsel gerileme yaşamamasıydı. Ayrıca sağlıklı genç farelerde de bilişsel yeteneklerde artış görüldü.

Önceki araştırmalar, mentol solumanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymuştu. Bu yeni çalışma, mentolün farelerin bilişsel fonksiyonlarını da geliştirdiğini laboratuvar testleriyle kanıtladı.

Alzheimer’lı farelerde altı aylık mentol soluma süreci, hafıza ve bilişsel yeteneklerin bozulmasını durdurdu. Ayrıca IL-1β proteinin beyindeki seviyelerini güvenli aralığa getirdiği gözlemlendi.

CIMA’dan immünolog Noelia Casares, “Bu çalışma, bağışıklık sistemi, merkezi sinir sistemi ve koku duyusu arasındaki bağlantıyı anlamada önemli bir adım. Sonuçlar, kokular ve bağışıklık düzenleyicilerin Alzheimer ve diğer merkezi sinir sistemi hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor” dedi.

Ancak bilim insanları, bu sonuçların insanlar üzerinde de test edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Mentol gibi kokuların insan beynindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Mentol, nane bitkisinden elde edilen veya sentetik olarak üretilen organik bir bileşiktir. Serinletici ve ferahlatıcı etkisiyle bilinen mentol, gıda, kozmetik ve ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Antiseptik, ağrı kesici ve solunum açıcı özellikleri nedeniyle öksürük şuruplarında, burun spreylerinde ve topikal kremlerde sıklıkla bulunur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.