Bağışıklık sisteminin güçlendirdiği ortaya çıkmıştı, beyin hasarını da durduruyor

Bağışıklık sisteminin güçlendirdiği ortaya çıkmıştı, beyin hasarını da durduruyor
Yayınlama: 02.02.2025
6
A+
A-

Mentol Kokusunun Alzheimer Hastası Fareler Üzerindeki Etkileri

Mentol kokusunun solumak, Alzheimer hastalığı ile ilişkili iltihabı azaltabilir, fareler üzerinde yapılan bir araştırma buldu.

Mentol İntihabı Azaltıyor

Araştırmacılar, mentol solumanın beyinde iltihaplanmayı düzenleyen interlökin-1-beta (IL-1β) proteininde azalmaya yol açtığını tespit etti. Bu protein normalde vücudun bağışıklık tepkisini düzenler, ancak kontrolsüz kaldığında zararlı olabilir. Alzheimer hastalarında artan iltihaplanma, hastalığın ilerlemesine katkıda bulunur.

Kokular Tedavi İçin Kullanılabilir mi?

Araştırmacılar, belirli kokuların Alzheimer için terapötik bir araç olarak kullanılabileceğini öne sürüyorlar. “Eğer hangi kokuların hangi beyin ve bağışıklık sistemi tepkilerini tetiklediğini belirleyebilirsek, bu bilgiyi sağlık alanında değerlendirmek mümkün olabilir.” diyorlar.

Fare Deneyleri

İspanya’daki Uygulamalı Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nden (CIMA) araştırmacılar, mentolün bağışıklık sistemini uyarıcı bir koku olduğunu hayvan modellerinde doğruladılar. Daha da ilginci, altı ay boyunca kısa süreli mentol soluma seanslarına tabi tutulan Alzheimer’lı farelerin bilişsel gerileme yaşamadıkları görüldü. Üstelik sağlıklı genç farelerde de bilişsel yetilerde artış gözlendi.

Mentol Bilişsel Fonksiyonları Geliştiriyor

Önceki çalışmalar, mentol solumanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymuştu. Bu yeni çalışma, mentolün farelerin bilişsel fonksiyonlarını da geliştirdiğini laboratuvar testleriyle kanıtladı. Alzheimer’lı farelerde altı ay süren mentol soluma süreci, hafıza ve bilişsel yetilerin bozulmasını durdurdu. Aynı zamanda IL-1β proteininin beyindeki seviyelerini güvenli aralığa çektiği gözlemlendi.

Koku, Bağışıklık ve Beyin Arasındaki Bağlantı

CIMA’dan araştırmacı Noelia Casares, “Bu çalışma, bağışıklık sistemi, merkezi sinir sistemi ve koku duyusu arasındaki bağlantıyı anlamada önemli bir adım” diyor. “Sonuçlar, kokular ve bağışıklık düzenleyicilerin Alzheimer ve diğer merkezi sinir sistemi hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.”

İnsan Deneyleri Gerekli

Ancak bilim insanları, bu sonuçların insanlar üzerinde de test edilmesi gerektiğini belirtiyor. Mentol gibi kokuların insan beynindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.