Cazibe Merkezleri Programı ile Depremden Etkilenen Bölgelerde Yatırımlar Destekleniyor
Kahramanmaraş’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremden ağır hasar gören bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için tüm alanlarda çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yoğun etkilenen 65 ilçede gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek yatırımlara en üst seviye destek verdiklerini aktaran Bakan Varank, yatırımlarda kurumlar vergisi indirimi, SGK primi desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz veya kar payı desteği sağladıklarını hatırlattı.
Programın uzatıldığını belirten Varank, “Bu kapsamda bugüne kadar 204 milyar lira yatırım tutarına sahip ve 50 binden fazla kişiye istihdam sağlayacak 1116 yatırım projesi desteklendi. Bu yatırımların 110 milyar liralık kısmı Kahramanmaraş’ta planlanıyor” dedi.
Sanayi İşletmelerinin Üretime Dönüşü Destekleniyor
Bakan Varank, deprem sonrası sanayi işletmelerinin üretime en kısa sürede yeniden başlamasını sağlamak için adımlar attıklarını söyledi. Bu kapsamda OSB ve Sanayi Sitelerinin bakanlığa olan borçlarını ertelediklerini, deprem bölgesindeki 11 ilde 15 OSB ve 17 sanayi sitesi projesi için 14,7 milyar lira kaynak sağladıklarını kaydetti.
Ayrıca, 34 sanayi alanı ilan ettiklerini belirten Varank, sanayi sitelerinin yerinde dönüşümü ve yeni sanayi siteleri kurulması için 6,4 milyar lira harcama yaptıklarını bildirdi. Depremden zarar gören sanayi işletmelerinin hasarlarının giderilmesi için de 2025 yılı için yaklaşık 3 milyar lira ödenek tahsis ettiklerini söyledi.
Sanayi Bölgelerinde Yeniden İmar
Kahramanmaraş’ta, Pazarcık Sanayi Sitesi’nde 142 iş yeri, Urumoğlu ve Göksun sanayi sitelerinde 203 iş yeri inşa ettiklerini, Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi’ni güçlendirdiklerini açıklayan Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:
“Dünya Bankası ile yürütülen proje kapsamında dönüşüm ve yeniden imar çalışmalarına hız kazandıracağız ve deprem bölgesinde 1600 yeni iş yeri imar edeceğiz. Planlı sanayi alanları yoluyla sanayi sitelerinin yerinde dönüşümü ile yeni sanayi sitelerinin kurulması amacıyla bugüne kadar 6,4 milyar lira harcama gerçekleştirdik.”
KOBİ’ler İçin Destekler
Bakan Varank, depremde iş yerleri hasar gören ve zorlu şartlara rağmen işlerine devam eden KOBİ’leri de yalnız bırakmadıklarını söyledi. Acil Destek Kredisi Programı ile 7437 KOBİ’ye 5,4 milyar lira kredi hacmi oluşturduklarını belirtti.
Deprem Sonrası Canlanma Destek Programı kapsamında da 60673 KOBİ’ye 37,3 milyar lira kaynak sağladıklarını vurgulayan Varank, “Maraş’tan 14433 KOBİ bu programdan yararlandı” dedi.
Ar-Ge ve Eğitim Destekleri
Deprem bölgesinde TÜBİTAK aracılığıyla 448 AR-GE projesine 772 milyon lira destek, 2500’e yakın öğrenci ve araştırmacıya 672 milyon lira burs verdiklerini aktaran Bakan Varank, yeni finansman mekanizmalarıyla bölgenin yeniden yapılanma süreçlerinde yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
Kültürel Kimliklerin Korunması
Bakan Varank, deprem sonrası şehirlerin yeniden ihyası ve inşasının yanı sıra tarihi ve kültürel kimliklerin korunmasının da kalkınmanın temel taşları olduğunu vurguladı. Deprem bölgesindeki altyapının geliştirilmesi, ekonomik toparlanmanın hızlanması ve sosyal-kültürel canlanmanın sağlanması için kalkınma ajanslarının aktif rol aldığını belirtti.
Afet illerinde 1655 projeye 3 milyar lira, bölge kalkınma idareleri ile 132 projeye 1,1 milyar lira kaynak aktararak bölgesel kalkınma amaçlı projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Varank, bu kaynakla 1585 iş yeri inşa ettiklerini, 607 iş yeri ve üretim tesisinin bakım onarımını gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Bölgesel Gelişme Stratejisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde, afetten en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya’yı “afet sonrası ihya illeri” olarak belirlediklerini hatırlatan Bakan Varank, “Bu illerin ekonomik ve sosyal toparlanma süreçlerinin hızlandırılması önümüzdeki dönemdeki çalışmalarımızın öncelikli hedefi olacak” dedi.
Bakan Varank, bölgeyi deprem öncesinden daha güzel, güvenli ve yaşanabilir bir yer haline getirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.