Bakan Yumaklı, ‘Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’nin detaylarını açıkladı

Bakan Yumaklı, ‘Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’nin detaylarını açıkladı
Yayınlama: 05.02.2025
4
A+
A-

Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi

Bakan Yumaklı, “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi”nin ayrıntılarını paylaşarak, “2024 yılının şubat ayında 5 yıllık bir hayvancılık yol haritası açıklamıştık. 2024 yılı, özellikle planlı üretim, sözleşmeli üretim ve işlemeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması gibi devrim niteliğindeki uygulamaları hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bu proje, hayvancılık yol haritamızın bir parçası. Peyderpey bu yol haritasına uygun projelerimizi uygulamaya alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bitkisel Ve Hayvansal Üretimimizi Artıracağız

Yumaklı, projenin en önemli özelliğinin, Türkiye’de kırmızı et üretimini artırmak için kadınların ve gençlerin tarımsal üretimin içinde kalması için uygulanan bir tanıtım ve açıklama olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“İlk kez bu işi yapmak isteyen, yani hayvansal üretimin içinde olmak isteyen gençlerin, kadınların ve aile işletmelerinin başvurması halinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzden (TİGEM) gebe hayvan temin edeceğiz. Ayrıca, hayvan sayısı 200’ün altında olan işletmeler de başvurabilir. Amacımız, her zaman dile getirdiğimiz gibi, hem bitkisel hem de hayvansal üretimde üretimimizi planlı bir şekilde artırmak. Bu proje, buna yardımcı olacak önemli bir adım.”

Başvuru Koşulları ve Destekler

Yumaklı, projeye başvuran ve yapacak gençlerin, kadınların, aile işletmelerinin, tarımsal örgütlere üye olanların ve deprem bölgesinden başvuranların ekstra bir puana sahip olduğunu vurguladı:

“Genel bir kanaat var, gençlerimiz ve kadınlar tarımsal üretimden ayrılıyor diye. Kırsaldaki nüfusun azalması sadece bizim ülkemizde değil, tüm dünyada bir gerçek. Ancak son dönemde, özellikle gençlerimizin tarımsal üretime olan ilgisini yoğun bir şekilde görüyorum. Bu da bizim ülkemiz açısından çok önemli bir artı. Bu proje, son dönemde tarımsal üretimin içinde yer almak isteyen gençlerin ve kadınların kolayca başvurabilecekleri, hızlı geri dönüş alabilecekleri bir proje.

Projeye başvuran ve kriterlere uyan kişiler, Ziraat Bankası’ndan 2 yıla kadar ödemesiz, 3 ila 5 yıl geri ödemeli kredi alacaklar. Ayrıca, 15 adet hayvan alan üreticilere, bir yıl boyunca bir asgari ücret kadar bakım ve beslenme giderleri destek olarak verilecek. Bu destek, hayvanların gebe olma durumuna göre, yavrunun geri alış süresi olan bir yıllık zamanı kapsayacak.

Tüm hayvanlar TARSİM’den sigortalanacak ve sigorta bedeli devlet tarafından karşılanacak. Böylece, herhangi bir kayıp durumunda, hayvanlar sigortadan karşılanmış olacak.”

Üst Limit 30 Olarak Uygulanacak

Yumaklı, üst limitin bazı kişiler için 30 olarak uygulanacağını belirtti:

“Ziraat fakültelerinden, veteriner hekimliklerden ya da gıda mühendisliği okuyan öğrencilerimizden bu işi yapmak isteyenler olursa, onların da başvuruları halinde, mesleğin içinde olmaları nedeniyle, 15 olarak belirlediğimiz üst limiti 30 olarak uygulayacağız. Böylece, bu genç kardeşlerimizin okullarından mezun olduktan sonra kendi işlerini yapabilmelerini sağlamış olacağız.”

Türkiye’nin Üretim Avantajı

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin çok avantajlı bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı:

“Sadece kendi ülkemizin kırmızı et ihtiyacına değil, etrafımızdaki ülkelerin de kırmızı et ihtiyacını karşılama gibi bir avantajımız var. Bu kardeşlerimiz sürülerini çok hızlı bir şekilde büyütebilecekler, mesleklerini uygulayabilecekler veya aile işletmeleri sürülerini daha kaliteli ve verimli hayvanlarla genişletebilecekler. Ülkemizin üretim açısından inanılmaz bir avantajı var. Biz sadece bunun yollarını açıyoruz. Bu proje, başlangıcı ve sonu itibarıyla bizim için önemli sonuçlar doğuracak.”

Başvuru Süreci

Bakan Yumaklı, başvuruların açık olduğunu ve üreticilerin Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden başvurabileceklerini belirtti:

“Başvuru sürecini bir ay öngördük. Mart ayında ilk hayvanları teslim etmeye başlayacağız. Çok dinamik bir süreç başladı ve umarım ülkemiz adına hızlı bir şekilde geri dönüş sağlayacağız.”

6 Şubat Depremleri

Yumaklı, 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Öncelikle kayıplarımız için Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum. 11 ilin çok ciddi bir yıkıma uğradığı, binlerce insanımızın hayatını kaybettiği çok önemli bir felaketten bahsediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile imar, inşa ve ihya faaliyetleri çok önemli bir seviyeye geldi. Devlet, milletinin ihtiyacı olduğu anda yanında idi ve oranın imar ve inşasında, ihyasında bütün gücüyle deprem bölgesinde oldu. Hala da olmaya devam ediyoruz. Hükümetimizin birinci önceliği her zaman için deprem bölgesi oldu. Hamdolsun geldiğimiz nokta itibarıyla pek çok ülkenin ‘Siz bunu nasıl yaptınız?’ dediği önemli bir gelişme, bir başarı sağlanmış oldu. Son dileğim de Cenabı Hak ülkemize, milletimize böyle bir acı bir daha inşallah yaşatmasın.”

Fahiş Fiyatla Mücadele

Yumaklı, fahiş fiyatlarla mücadele konusunda şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıllarda, Ramazan öncesi insanımızın en temel ihtiyacı olan gıda başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarında anormal fiyat artışları riski vardı. Ülkemizde herhangi bir ürünün fiyatı raflarda bulunamaması sebebiyle, yani arz eksikliği sebebiyle artma eğiliminde değil. Gıda Komitesi’ne üye üç bakan olarak, geçtiğimiz ay perakendecilerle bir araya geldik ve bir değerlendirme yaptık. Hem ikazlarımızı yaptık hem de onların taleplerini aldık. İnanıyorum ki bu Ramazan öncesi bu tür şeyler yaşamayacağız veya yaşasak bile lokal olacak ve devlet olarak çok hızlı bir şekilde müdahil olacağız.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.