Okyanus Tabanının Derinliklerinde Hayat: Beklenmeyen Bir Çeşitlilik
Araştırmacılar, okyanus tabanının 491 metre ve karada 4 bin 375 metre derinliklerinde mikroorganizmalar keşfetti. Yüzey ve yer altı yaşamını karşılaştıran bu çalışma, yaygın inanışın aksine derinliklere indikçe canlı çeşitliliğinin azalmadığını gösterdi.
Yer altı ortamlarında bazı yerlerde çeşitlilik yüzeye yakın ekosistemlerle benzer veya daha fazla olabiliyor. Özellikle deniz altı ortamlarındaki mikroorganizmalar, beklenenden çok daha yüksek bir çeşitliliğe sahip. Arkea grubu, daha derinlere indikçe genetik olarak daha zengin ve çeşitli hale geliyor.
Yer altı yaşamı, güneş ışığından yoksun olarak hayatta kalıyor ve enerjisini çevreden elde ediyor. Hidrojen, metan, sülfür ve radyoaktivite gibi maddeler bu organizmaların hayatta kalmasına yardımcı oluyor. Bu organizmaların bölünme sürelerinin ise bin yıl kadar uzun olduğu tahmin ediliyor.
Araştırma, 478 arkea, 964 bakteri ve 147 metagenom incelendi. Veriler, yüzey ve yer altı yaşamının keskin bir ayrım olmaksızın bir devamlılık içinde olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, kara ve deniz altı ekosistemleri arasındaki farklılıklar belirgin.
Keşif, Dünya dışı yaşam arayışını da etkiliyor. Araştırmacılar, derin yaşam alanlarını anlamak, Mars’ta hayat arayışına ışık tutabileceğine inanıyor. Sıvı suya sahip gezegenlerde Dünya’nın metrelerce altındaki yaşam alanlarına benzer ortamların olabileceği düşünülüyor.