Uzmanlara göre, çizik doğrama tahtaları, görünüşte zararsız olsalar da, bakteri üremesi için ideal bir ortam oluşturuyor. Bu çiziklere yerleşen bakteriler çoğalarak çapraz bulaşma ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu yüzden, çizik tahtaların hemen yenisiyle değiştirilmesi öneriliyor.
Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı tahtalar kullanmak gerekiyor. Temizlikte sıcak, sabunlu su ve kağıt havlu kullanılması gıda güvenliği için oldukça önemli.
Hasarlı plastik tahtalar, mikroplastik salınımına neden olabiliyor. 2024 yılında Environmental Science & Technology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, çizik plastik tahtalar sebze, et veya balık kesimi sırasında küçük plastik parçacıkları bırakıyor. Bu durumun yılda yaklaşık 50 gram mikroplastiğin yiyeceklerle birlikte vücuda alınmasına yol açabileceği tahmin ediliyor.
5 milimetreden küçük olan mikroplastikler, çevrede olduğu gibi vücutta da birikme eğiliminde. Araştırmalar, bu parçacıkların iltihaplanma, kalp-damar hastalıkları ve diğer uzun vadeli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabileceğini gösteriyor.
Plastik tahtaların genel olarak güvenli olduğu belirtiliyor ve temizlik sırasında büyük oranda mikroplastiğin uzaklaştırıldığı ifade ediliyor. Şu an için risk düşük olsa da, mikroplastiklerin uzun vadeli etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.