Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) göre, Türkiye’de yaklaşık 41 milyon mesken abonesi var. Bu abonelerin %3’ü, yani yaklaşık 1,2 milyon kişi, yeni elektrik tarifesinde üst dilime dahil edilecek. Bu kişiler, yüksek elektrik tüketimi yaptıkları için standart tarifeden farklı olarak maliyet bazlı bir fiyatlandırmaya tabi olacaklar.
EPDK, kışın kombi ve yazın klima kullanımının bireysel mesken tüketiminde önemli bir rol oynamayacağını öngörüyor. Ancak müstakil evlerde elektrikli araç şarj eden aboneler için durum farklı. Özellikle müstakil konutlarda araç şarjı doğrudan enerji tüketimini artırarak maliyet bazlı tarifeye geçişi hızlandırabilir. Site ve apartmanlarda ortak alanlardan yapılan şarj işlemlerinin ise bireysel tüketimi doğrudan etkilemeyeceği belirtiliyor.
Yıllık tüketimi 5 bin kWh’den az olan aboneler için herhangi bir zam uygulanmayacak. Yani aylık faturası 2 bin TL, bir ay sonra 3 bin TL gelen ancak yıllık tüketimi 5 bin kWh’yi geçmeyen meskenlerin tarifesi değişmeyecek. Üst tarifeye geçtiğini düşünen vatandaşlar, EPDK’ya başvurarak hatayı düzelttirebilecekler.
Camiler, cemevleri, diğer ibadethaneler, dernekler, vakıflar (ticari faaliyet gösteren işletmeleri hariç), şehit aileleri, muharip/malul gaziler, köy içme suları için kullanılan elektrik, AFAD’a ait geçici barınma merkezleri, elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri yaşam destek cihazlarına bağımlı olan aboneler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutulacak.
Yeni dönemde evdeki cihazların ne kadar elektrik harcadığı da önemli olacak. EPDK’nın buzdolabı, TV, ütü gibi cihazlar üzerinden yaptığı güncel hesaplamalara göre, E enerji sınıfı verimsiz cihazlar aylık yaklaşık 183,96 kWh, günlük 6,13 kWh gibi bir tüketime neden oluyor. Bunun faturaya yansıması ise 381,23 TL oluyor. EPDK verilerine göre bazı cihazların aylık ortalama elektrik tüketimi şöyle: