Maymun Çiçeği Virüsü için Küresel Acil Durum İlan Edildi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkıp komşu ülkelere de yayılan maymun çiçeği virüsü için iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açık” dedi.
Kongo’da Artan Vakalar ve Ölümler
Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M çiçeği virüsüyle ilgili vakaların 10 yıldan uzun süredir bildirildiğini ve her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı bir artışın yaşandığını kaydetti.
“Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı” dedi Ghebreyesus.
Bulaşma Yolları ve Belirtiler
Maymun çiçeği virüsü, kemirgenlerden veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
Yakın temas yoluyla yayılan maymun çiçeği virüsü genellikle hafif seyrediyor ve nadir durumlarda ölümcül oluyor. Virüs grip benzeri semptomlara yol açıyor.
İlk Belirtiler ve Tedavi
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Afrika’daki Halk Sağlığı Acil Durumu
Afrika Birliği’nin kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmesinin ardından Türkiye-Afrika ilişkileri merak konusu oldu.
Türkiye’deki Önlemler
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” dedi.
Muhalefet ise virüse karşı önlem alınıp alınmadığını sordu. CHP eski milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul’un sığınmacı haritasına dikkat çekerek Türkiye’deki Afrikalı üniversite öğrenci yoğunluğuna işaret etti.
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da “Ülkemizde değişik Afrika ülkelerinden 2 milyona yakın insan yaşıyor. Umarım Sağlık Bakanlığı gereken önlemleri alır” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’de Afrikalı Öğrenciler
Anadolu Ajansı verilerine göre, 2020’de 28 binden fazla Afrikalı öğrenci eğitim için Türkiye’yi tercih etti. 2023 yılında ise toplam 61 bin Afrikalı öğrenci Türkiye’de eğitim aldı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’de 350 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü söylemişti.