Bilim insanları, daha önce gözlemlenemeyen iki gizemli nesneyi dolaylı olarak tespit etti. Büyük bir kütleli cismin uzay-zamanı büktüğünde ışığı saptırması prensibine dayanan mikro mercekleme yöntemi kullanıldı.
İlk ölçümler, daha büyük nesnenin diğerinden 2.300 kat daha ağır olduğunu gösterdi. En olası senaryolardan biri, bu ikilinin büyük bir ötegezegen ve onu çevreleyen küçük bir yıldızdan oluşmasıydı.
Şimdi, yeni bir çalışma, bu gizemli ikilinin büyük nesnesini yeniden gözlemlemiş olabilir. Bu yıldızın Güneş’in kütlesinin yaklaşık beşte biri kadar olduğu ve Dünya’dan yaklaşık 24.000 ışık yılı uzaklıkta olduğu hesaplandı.
Yeni gözlemler sırasında doğrudan gezegen tespit edilemedi. Ancak araştırmacılar, eğer varsa, gezegenin “Süper Neptün” olarak adlandırılan bir tür olabileceğine inanıyorlar. Bu gezegenler Dünya’nın yaklaşık 30 katı büyüklüğündedir. Çalışmanın baş yazarı Sean Terry, böyle bir gezegenin Venüs ve Dünya arasındaki bir mesafede yörüngede olabileceğini, ancak yaşama uygun olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
Bu yıldızın hızı saatte 2,1 milyon kilometreyi (1,3 milyon mil) aşarsa, Samanyolu’ndan ayrılıp ötegezegenini de yanına alarak galaksiler arası boşluğa sürüklenme riski vardır. NASA yetkilileri, yıldızın tam hareket yönünün henüz belirlenemediğini ve bunun daha fazla gözlemle netleşeceğini belirttiler.
Araştırmacılar, 2011’de gözlemlenen nesnelerin gerçekten bir yıldız ve gezegen çifti olup olmadığını kesin olarak doğrulayamadılar. Yeni gözlemlenen yıldız hareket etmiyorsa, alternatif bir teori ortaya çıkabilir: Bu sistem, aslında dev bir öksüz gezegen ve onu çevreleyen dev bir ekzoaydan oluşuyor olabilir.