Üst sınırı yok! Site aidatları rekor kırdı…

Üst sınırı yok! Site aidatları rekor kırdı…
Yayınlama: 14.02.2025
0
A+
A-

Aidat Zamlarının Nedenleri ve En Yüksek Oranı

Artış gösteren personel giderleri ve bakım maliyetleri, site yönetimlerinin aidat zamlarının kaçınılmaz olduğunu belirtmelerine yol açıyor.

En yüksek zam oranı yüzde 75 olarak ölçüldü. Personel giderleri yüzde 70’ten fazlasını oluşturan sitelerde, en yüksek zam oranı İstanbul Beşiktaş’taki bir yalı sitesine ait. Bu sitede aidat ortalaması 135 bin liraya ulaştı.

Villa sitelerinde aidat ortalamaları 30 bin lira ile 55 bin lira arasında değişiyor. En düşük aidatlar TOKİ sitelerinde görülürken, İstanbul’da ortalama aidat bedeli 2 bin lirayı aştı.

Muğla, en yüksek aidat ödenen il olurken, ortalama aidat oranı 4 bin liraya dayandı. Özellikle Bodrum’daki villalarda 30 bin lira ile 50 bin lira arasında aidat ödemesi yapılıyor.

Lüks Harcamalara Dikkat

Aidat bedelleri, genel kurulda yönetici veya yönetim kurullarının aldığı kararla belirleniyor. Kiracılar, oturduğu taşınmazda aidat ödemesi yükümlülüğüne sahip. Ancak demirbaşlarda yapılacak büyük tadilat ve bakımlar ev sahibinin sorumluluğunda.

Ortak alan kullanan kişilerin aidat ödemesi zorunludur. Giriş katında oturan bir daire veya dükkan sahibi, asansörü kullanmasa bile ortak alan aidatlarından muaf olamaz. Ancak çocuk bakım odası gibi lüks görülen alanlar için itiraz hakkı bulunuyor.

Üst Sınır Yok

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, aidat bedellerinin Türk Hukuku’nda bir üst sınırı olmadığını vurguluyor. Personel maaşları, hizmet giderleri ve kullanılan malzemelerde yaşanan fiyat artışlarının aidatların artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Ancak yönetimlerin, genel kurulları toplayarak giderleri, giderlerin arttığını ve hesapları beyan etmesi gerekiyor.

Kiradan Fazla Aidat Olur mu?

Kiracılar, kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Bu durumun mahkeme kararlarıyla da teyit edildiği belirtiliyor.

Yeterlilik Kriteri Aranacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site yönetimlerinde fırsatçılığın önüne geçmek için Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü kurdu. Yeni mevzuat çalışmalarında, site yönetimlerinde yetki belgesi zorunluluğu ve mesleki yeterlilik kriterleri aranması planlanıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.