Bilim insanlarından İzmir’de büyük keşif: 2400 yıllık altın bulundu

Bilim insanlarından İzmir’de büyük keşif: 2400 yıllık altın bulundu
Yayınlama: 06.08.2024
33
A+
A-

Bulunan 2400 Yıllık Altın Sikkeler Türkiye’nin Geçmişine Işık Tutuyor

New York Times, Türkiye’de bilim insanlarının 2400 yıllık Pers altın sikkelerinden oluşan bir kalıntı keşfettiğini bildirdi. Keşif, Peloponez Savaşı dönemindeki siyasi manzarayı aydınlatmaya yardımcı oluyor.

Milattan önce 5. yüzyılın sonlarında “Olpe” adı verilen küçük bir testi gömülmüş halde bulundu ve içinde çok sayıda altın sikke keşfedildi. Bilim insanları, testinin bir binanın köşesine gömüldüğünü belirtiyor.

Askerlere ait olduğu tahmin edilen Olpe’nin içinde, askerin aylık maaşına eşit miktarda “darik” olarak bilinen altın sikkeler bulunuyordu. Notion’da bulunan sikkelerin üzerinde diz çökmüş, tunik giymiş bir Pers kralının tasviri yer alıyor. Sol elinde bir yay, sağ elinde ise uzun bir mızrak tutuyor. Sikkelerin arka yüzleri genellikle boş.

Michigan Üniversitesi’nden arkeolog Christopher Ratte’nin ekibi, Notion kalıntılarında sikkeleri çıkardı. Ratte, “Sikkeler eski bir binanın bir köşesine gömülmüştü. Aslında bir küp altın aramıyorduk” dedi.

Oxford Üniversitesi’nden arkeolog Andrew Meadows, keşfin önemine dikkat çekti: “Bu bölgede bu tür bir istif daha önce hiç yoktu. Bu yüzden keşfin değeri çok büyük. Arkeolojik bağlamı, Akamenid altın sikkelerinin kronolojisini netleştirmemize yardımcı olacak.”

Ratte, keşfin antik çağlardan günümüze uzanan mülteci krizlerinin önemine ışık tuttuğunu vurguladı: “Truva Savaşı’nda olduğu gibi, bu durum en eski zamanlarda da geçerliydi ve Suriyeli mülteci krizinde olduğu gibi günümüzde de geçerliliğini koruyor.”

Anadolu, Batı dünyasının ilk madeni parasına ev sahipliği yapıyor. Lidya kralının oğlu ve halefi Kroisos, ilk gerçek altın sikke olan Kroeseid’i bastırdı. Milattan önce 546’da İyonya, Pers İmparatorluğu tarafından fethedildi, ancak Kroisos’un para sistemi yaşamaya devam etti. Persler sonunda kendi sikkelerini ürettiler.

Notion, daha sonra Antik Yunanlar tarafından ele geçirildi ve Atinalılar onu deniz üssü olarak kullandılar. Peloponez Savaşı sırasında bölgede büyük bir deniz savaşı yaşandı. Ratte, bulunan altın istifinin savaşla bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Ratte, sikkelerin geri alınmamış olmasının bir felaket işareti olabileceğine inanıyor: “Hiç kimse bir yığın sikkeyi, özellikle de değerli metal sikkeleri, geri alma niyeti olmadan gömmez.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.