2024 yılının ilk yarısı, Çin için sel, kuraklık ve aşırı sıcaklar açısından yıkıcı bir dönem oldu. Bu afetlerin ekonomiye vurduğu darbenin 12,8 milyar doları aştığı tahmin ediliyor ve 33 milyon kişi doğrudan etkilendi.
Doğal afetlerin yıkıcı etkileri, Sincan’ın kuzeybatı bölgesinde 7,1 büyüklüğünde bir depremi, güneybatı bölgelerinde heyelanları ve toprak kaymalarını, Sarı Nehir ve güney illerinde sellerin de dahil olduğu çok sayıda olaya yol açtı. Bu olaylarda trajik bir şekilde 322 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 856.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca 23.000 ev yıkıldı ve yaklaşık 3,17 milyon hektarlık ekin hasar gördü.
Acil Durum Yönetimi Bakanlığı’nın geçen yılki raporuna göre, 2023’ün tamamında etkilenen kişi sayısı sadece 48,76 milyondu. Bu yılki afetlerin hem can hem de mal kayıpları, önceki yıllara göre önemli ölçüde arttı.
Çin, son yıllarda, tarihi rekorlar kıran sıcaklıklar ve daha düzensiz yağış miktarları da dahil olmak üzere hava koşullarında önemli dalgalanmalar yaşamakta. Bu durum, iklim değişikliğinin ülkenin iklimi üzerindeki etkisinin açık bir göstergesidir.
Reuters’ın hesaplamalarına göre, Çin bu yıl afet yönetimine şimdiye kadar yaklaşık 575 milyon dolar fon ayırdı. Geçen ay ise tarımsal üretim ve afet yardımına 75 milyon dolar ek destek sağlandı.
Acil Durum Yönetimi Bakanlığı Sözcüsü Shen Zhanli, kış aylarında yaşanan uzun süreli buzlu hava koşullarının ve yoğun kar yağışının insanları ve geçim kaynaklarını ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Bakanlık yetkilileri, etkilenen bölgelere yardım sağlamaya ve daha fazla hasarı önlemek için önlemler almaya devam ediyor.