Efor Çay halka arzında talep toplama başladı

Efor Çay halka arzında talep toplama başladı
Yayınlama: 26.06.2024
34
A+
A-

Kamuoyuna arz fiyatı hisse başına 14,50 TL olarak belirlenen şirketin 63 milyon TL’lik sermaye artırımı ve 27 milyon TL’lik ortak satışı ile toplam nominal değeri 90 milyon TL olan hisseleri halka sunulacak. Böylece şirketin %24,8’i halka açılmış olacak.

Kamuoyuna arz edilecek hisselerin %75’i yurt içi bireysel yatırımcılara, %25’i yurt içi kurumsal yatırımcılara ayrılacak ve halka arz büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar 305 milyon TL olması bekleniyor. Şirketin kamuoyuna arzında talep toplama, EFORC kodu ile Halk Yatırım ve İntegral Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından 26-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 850 bin hektar alanda faaliyet gösteren, 100’e yakın alım yeri ve 26 bin civarı kayıtlı çiftçisiyle bölgenin tarım alanındaki önde gelen kuruluşlarından biri olduklarını belirtti.

Çay üretiminde Türkiye’nin %10’unu karşıladıklarını ifade eden Akkuş, “Doğu Karadeniz bölgesindeki çay üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiren bir şirketiz. Çaykur’dan sonra Türkiye’deki en büyük beş çay üreticisinden biriyiz. Markalaşma çalışmalarımıza 2014 yılında başladık ve 2019 yılında hikayemizi sürdürdük. Hem iç pazarda hem de dış pazarda Türk çayını markalaştırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Akkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz toprakla bütünleşerek sadece çay bahçesinde çay alıp işlemiyoruz. Orada çiftçilerimizle birlikte yürüttüğümüz sosyal politikalarımız var. Çayın gübresini de kendimiz tedarik ediyoruz. Samsun’da inşa ettiğimiz yeni gübre fabrikamızda kendimiz ürettiğimiz gübreyi hem iç pazarda satarken hem de dış pazara ihraç edeceğiz. Süreçlerin tamamına hakimiz. Türkiye’deki çayın üretim ve tüketim dengesi çok yakın olduğu için ihracatımızın neden az olduğu konusunda zaman zaman şikayet ettiğimiz oluyor. Ancak gerçekten de ihracatımız oldukça düşük.

Türk çayını dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. 20 yıldır dünyadaki çay plantasyonlarını geziyorum. Çin’den Japonya’ya kadar pek çok yeri ziyaret ettik. Çay plantasyonlarında Türk çayının diğer çaylardan ayrışan özelliklerini araştırıyoruz. Bu konuda sadece etnik pazarda yer almak istemiyoruz. Türk çayının hak ettiği yerde olması önemli. Çünkü dünyadaki çayların neredeyse tamamında kimyasal ilaçlar kullanılır. Türk çayında ise kesinlikle kimyasal ilaç kullanılmaz. Türk çayının yapısı tamamen doğaldır. Bizi dünyada farklı bir yere taşıyacaksak, çayımızı doğal yapısıyla birlikte bir yere getirmek gibi bir hedefimiz var. Bu doğrultuda yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.”

Akkuş, çaylarını yeni yatırımlarla birlikte yurt dışında tanıtmak, çay evleri açmak gibi faaliyetlerini sürdürmek için halka arz edileceklerini belirtti.

Akkuş, halka arz gelirlerinin bir kısmını yatırımlara ayıracaklarını belirterek, Tokat Erbaa’da kahve üretim tesisi olarak içecek alanında yatırım yaptıklarını aktardı.

Kahve pazarının çok hızlı büyüdüğünü vurgulayan Akkuş, “Çay tüketimi her yıl yaklaşık %15 büyürken, kahve tüketimi, özellikle gençler arasında, %265 büyüyor. Bu büyümede bu kahve üretiminden çıkmak istemedik. Yatırımın inşaat bölümü tamamlandı, makine bölümünün büyük kısmı geldi ve kalan kısmı da yolda. Yıl sonuna kadar yatırımı tamamlamayı planlıyoruz. Ülkenin her yerinde yatırımlarımız var. Halka arz gelirleri, yatırımlarla birlikte daha hızlı yol almamızı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.