Günümüzde yaygın olarak kullanılan vitamin-mineral destekleri, genellikle doktor tavsiyesi olmadan alınıyor. Ancak Farmasötik Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, bilinçsiz kullanımın ciddi tehlikeler doğurabileceği konusunda uyarıyor.
Takviyelerin bir sağlık profesyoneliyle birlikte kullanılması gerekir. Normal ve dengeli beslenen kişiler genellikle bu desteklere ihtiyaç duymazlar. Ancak ciddi bir hastalık veya yaşlılık gibi durumlarda ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda yine bir hekime danışılmalıdır.
Vitamin ve mineral eksikliği, çeşitli testlerle kolayca tespit edilebilir. Bu sayede ihtiyaç duyulan destekler belirlenebilir.
Bilinçsizce tüketilen takviyeler, vücuttaki başka hastalıkların fark edilmesini engelleyebilir. Ayrıca diğer vitamin ve minerallerle ters etki yaratabilirler. Bu nedenle, iyi hissetmediğinizde veya bir desteğe ihtiyaç duyduğunuzda bir sağlık merkezine başvurmanız önerilir.
Takviyelerin etkileri hemen görülmez. Bu nedenle kişiler uzun süre kullanabilirler. Ancak uzun vadeli bilinçsiz tüketim iyi sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca, takviyelerin potansiyel yan etkileri de bilinmemektedir.
Aşırı vitamin ve mineral alımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin, aşırı C vitamini mide yanmasına, böbrek taşlarına yol açabilir. A vitamini aşırı kullanımı görme sorunları, iştah kaybı ve eklem ağrılarına neden olabilir. E vitamini felce, D vitamini ise kalpte ritim bozukluğuna yol açabilir.
Takviyeler, kullanılan ilaçlarla etkileşebilirler. Bu nedenle, herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, takviye almadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Vitamin-mineral desteklerini eczane dışında internet üzerinden almak risklidir. Çünkü bu ürünlerin içeriği garanti edilemez ve kalitesiz veya taklit ürünler olabilirler. Bu nedenle, takviye alırken eczaneleri tercih etmek daha güvenlidir.