Kastamonu Valiliği, rip akıntısının denizden gelen sessiz bir tehlike olduğunu belirterek vatandaşları uyardı ve yapılması gerekenler konusunda bilgiler verdi.
Yapılan açıklamada, ülkemizde, özellikle Karadeniz sahillerinde görülen 'çeken akıntı' (rip akıntı), yaz aylarında sıkça yaşanan boğulma vakalarının başlıca nedenlerinden biri olduğu vurgulandı.
Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
Çeken akıntı, deniz tabanının "kum tepeciği-yarık-kum tepeciği" şeklinde olduğu bölgelerde, rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda oluşur. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar. Sığ sulardan derin sulara doğru güçlü bir hareketlilik gösterir ve bu durum, akıntıya kapılanları kıyıdan açığa doğru sürükler. Bu dalga hareketinin uzunluğu 20-30 metreye kadar ulaşabilir.
Çeken Akıntı Neden Tehlikeli?
Yaygın bir yanlış inanışın aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmez; aksine, akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar.
Boğulmalar genellikle, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden kişilerin, korku ve panikle kıyıya dönmeye çalışırken yorgun düşmeleri ve suda kalma güçlükleri yaşamaları sonucunda gerçekleşir.
Çeken Akıntıya Kapılmamak İçin Ne Yapmalı?
Dalgalı havalarda denize girmekten kaçının.
Yetkililerin uyarılarını dikkate alın.
Çocuklarınızı denizdeyken asla gözünüzden ayırmayın.
Hem kendiniz hem de çocuklarınız için, su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma ekipmanları bulundurun.
Tek başınıza denize girmeyin. Yanınızda kurtarma ekipmanları olan ve iyi yüzme bilen birini gözcü olarak sahilde bırakın.
Denize mutlaka uygun deniz kıyafetiyle girin.
Çeken Akıntıya Kapılırsak Ne Yapmalı?
Sakin olun, yardım için elinizi kaldırarak dikkat çekin. Akıntıya karşı değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun.
Bu durumun kısa süreli ve basit bir doğa olayı olduğunu unutmayın ve panik yapmayın. Enerjinizi boşa harcamayın.
Su sizi dibe çekmez, sakin kalmaya çalışın.
Çeken Akıntıya Kapılan Birine Nasıl Yardım Edilir?
Denizde elini kaldıran birini gördüğünüzde yardım istediğini bilin. Kişiyi sakinleştirmeye çalışarak derhal cankurtaran çağırın. Cankurtaran yoksa can simidi, halat gibi deniz malzemeleri atarak yardım edebilirsiniz. Acil durumda 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak yardım istemeyi unutmayın.