Kaliforniya Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, tüp ligasyonu sonrası %5’e kadar kişide hamilelik riski taşıdığını ortaya çıkardı. Buna karşın, rahim içi cihaz (RİA) veya doğum kontrol implantının %99’dan fazla etkili olduğu biliniyor.
Kalıcı doğum kontrolüne ilgi duyan kadınların, tüp ligasyonunun gerçek etkinliğini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çünkü bu prosedür, döllenmiş yumurtanın rahim dışında tutunmasına ve büyümesine neden olan dış gebeliğe yol açabiliyor.
Science Alert’e göre, çalışma, tüp ligasyonunun tam bir hamilelik önleme yöntemi olmadığını gösteriyor. Kaliforniya Üniversitesi San Francisco’dan Eleanor Schwarz, “RİA veya doğum kontrol implantı kullananların tüp ligasyonu yaptıranlara göre hamile kalma olasılığı daha düşük.” diyor.
Tüp ligasyonu, ABD’de en yaygın kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınların önemli bir kısmı bu prosedürü tercih ediyor.
Hastalara genellikle ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmalarına gerek kalmayacağı söylenmesine rağmen, bazı vakalarda tüp ligasyonu sonrası hamilelik meydana gelebiliyor.
Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Koleji (ACOG), tüp ligasyonu sonrası hamilelik oranının beş yıl içinde yaklaşık %1 olduğunu belirtiyor. Ancak bu rakam, eski bir çalışmaya dayanıyor.
Yeni veriler, 2013-2015 yılları arasında tüp ligasyonu yaptıran 15-44 yaş arası 4.000’den fazla kadından toplanmıştı.
UCSF’den Schwarz ve ekibi, bu grubun %3’ünün işlemden bir yıl sonra hamile kaldığını ortaya koydu. Tüp ligasyonundan on yıl sonra hamilelik oranı %8,4’e yükseldi.
Bu bulgular, California eyaletinden yapılan bir analizle de örtüşüyor. Analiz, tüp ligasyonu geçiren kadınların %2’sinin bir yıl, %6’sının ise beş yıl içinde hamile kaldığını gösterdi.
Başlangıçta, fallop tüplerine yerleştirilen bir spiral ile sterilizasyon yapılıyordu. Sonra tüplerin tamamen çıkarılması yöntemi, salpenjektomi, daha yaygınlaştı.
Fallop tüplerine cihaz yerleştirmenin güvenliği sorgulandı ve 2020’de popüler bir cihaz piyasadan çekildi.
Günümüzde bilateral salpenjektomi, en etkili tüp ligasyonu yöntemi olarak kabul ediliyor. Ancak bu yeni prosedürün başarısızlık oranı henüz bilinmiyor.
Schwarz, insanların doğum kontrolü seçerken farklı faktörleri göz önünde bulundurduğunu söylüyor. “Kalıcı bir yöntem seçenler için hamile kalmak çok üzücü olabilir. Maalesef bu yaygın bir durum.”
Araştırmacılar, kalıcı doğum kontrolü prosedürlerinin etkinliğinin izlenmesi gerektiğini vurguluyorlar.